Senaste inläggen

Av pysseltina - 8 september 2013 18:24

Hej

Vill här visa ett fiskespel som jag har gjort och som barnen tycker är superkul att leka/utforska/pröva/träna med.

Figurerna till detta fiskspel är: liten och stor fisk (några med mönster), mussla, liten och stor bläckfisk, liten och mellan och stor sjöhäst.

På flera av figurerna finns det olika symboler eller siffror.

 

Man kan välja om man bara vill hålla på med fiskar, eller bläckfiskar eller musslor eller sjöhästar. Kanske vill man bara arbeta med figurerna som har en symbol fastklistrad på baksidan. 

Allt beror på hur många barn som vill leka/spela/utforska eller vad som är den pedagogiska tanken.

Kanske vill man introducera spelet med lite färre figurer innan man ökar på med fler figurer. Eller så vill man bara hålla på med fiskarna som är mönstrade.

Kanske spelar man med flera figurer men man får bara poäng om man fångar exempelvis musslor.

Ja varianterna för detta spel är oändliga och det är roligt med olika infallsvinklar. Och viktigt, för de större figurerna behöver man vara försiktigare med på kroken för de lossnar lättare då de är tyngre =)

Alla figurer är laminerade för längre hållbarhet.


Varje figur har ett gem fastsatt någonstans på kroppen (fiskarna har det exempelvis i munnen), och metspöt har en tråd där det längst ner sitter fast en magnet. Så magneten måste komma nära gemmet för att det ska bli "napp".


Detta "spel" har jag använt mig av både i storsamling och i mindre grupper. I storsamling har vi alla kämpat tillsammans mot fiskarna för vi behöver mat, och i smågrupperna har vi pratat om storlek och färg.

Ibland tar vi fram detta spel och låter barnen leka med det hur de vill. Det är väldigt bra för öga-hand-koordinationen, då metspöt inte alltid kommer dit de vill.


Vi har ett blått tyg som vi lägger ut och det är "sjön" där alla fiskar, bläckfiskar, sjöhästar och musslor bor. När man fiskar eller överhuvudtaget så får man inte gå ner i "sjön" för vi har ju inga stövlar och regnkläder på oss, det är djupt i sjön.

Sedan lägger vi ut alla figurerna i sjön och fiskandet tar fart. Barn i alla åldrar som jag arbetat med har varit engagerade i detta spel. Vissa mer när det sker i stor eller mindre grupp.

Av pysseltina - 8 september 2013 15:57

Hej

Här kommer en flanosaga som egentligen är engelsk och som då heter "Time for Bed". Dock har jag hittat en svenska översättning som är väldigt fin och som också rimmar, precis som den engelska (kommer tyvärr inte ihåg vart jag hittade den svenska texten).

 

Sagan handlar om att gå och lägga sig, och det är inte bara jag och du som ska sova utan alla djuren också.

Tycker man får igång bra samtal kring djur, hur de ser ut, stora/små, antal ben, antal vingar. Vidare kan man också prata om vad djurmammor och bebisar heter: ko-kalv, sto-föl osv.

Som ni förstår är det många djur i flanosagan, men man väljer själv om man vill ha med alla eller bara ha några stycken. Kanske ha djur med som barnen är intresserade av.

Bilderna till denna saga hittade jag på Kizclub.com, och jag skrev ut bilderna i färg och laminerade dem sedan för längre hållbarhet. Varje mamma och barn är laminerade tillsammans, förutom ko-kalv tror jag för jag hade inte så stora lamineringsfickor.

Av pysseltina - 8 september 2013 15:49

Hej

Detta är från början en engelsk ramsa/saga som jag översatt till svenska. På engelska så pratar dem om Crayon-kids, och Crayon är ju ett märke på kritor. I början tänkte jag kalla dem Crayon-barnen, men eftersom Crayon inte har någon betydelse för barnen i min barngrupp, så beslöt jag för att kalla dem för Krit-barnen då dessa barn älskar att rita =)

 

Denna saga handlar om Krit-barnen som tycker om färg och färglägger olika saker/djur och platser där de är (bondgården). Därför är det en bild på bondgården som är vit, för när Krit-barnen varit där har den fått en massa färg (därav bild nr 2 på bondgården).

Bilderna har jag hittat på nätet, färglagt och sedan laminerat för längre hållbarhet.

Jag har även numrerat bilderna på baksidan så jag vet vilken bild som kommer näst. Tycker detta är bra då jag inte ska börja leta efter bilder när sagan är i full gång. Det tar för mycket fokus från sagan.

Bra samtalsämne är djur och deras olika färger, olika antal ben, vart dem bor på bondgården, vad de äter. Ja det är bara din fantasi som sätter gränser för vad ni ska prata om =)

Av pysseltina - 8 september 2013 15:43

Hej

Vill här visa er en flanosaga som jag fått ta del av från Ingelas lekstuga.

Den lyfter fram vad som kan finnas på en cirkus, och det bjuder in till samtal med barnen om det är någon som varit på cirkus och vad dem såg då.

Vidare bjuder sagan på lite problemlösning i slutet, och ger inget givet svar utan det är funderingar och diskussioner som leder till samarbete mellan barnen.

Då sagan visar på att bara för att andra säger att man inte kan, så ska man inte ge sig utan försöka hitta lösningar.

Bilderna har jag hittat på nätet och färglagt, sedan laminerat dem för längre hållbarhet.  

Av pysseltina - 8 september 2013 15:12

Hej

Här visar jag er en saga om Bums och paraplyet.

Denna flanosaga kom till då det var en sådan favoritbok i barngruppen att den blev sönderläst. Så vi tog tillvara på bilderna istället för att slänga boken och gjorde en flanosaga där bilderna kom till användning.

 

Sagan handlar om elefanten Bums som fått ett paraply som tyvärr försvinner. Hans vänner hjälper honom leta efter det.

Vi pratar mycket om hur viktigt det är med vänner och att vi hjälps åt.

Pratar även om hur olika djuren är men att de ändå är vänner. Ser vi alla likadana ut?

Kan gå vidare och prata storlek på djuren, vem är stor och vem är liten? Färgerna på de olika djuren.

För de lite äldre barnen kan man prata om vart de olika djuren lever i verkligheten, titta på karta och se hur långt bort det är.

Ja sagor kan få igång de allra flesta samtalsämne och det är så roligt att få prata och diskutera med barn och få ta del av deras tankar och funderingar.

Av pysseltina - 8 september 2013 15:06

Hej

Detta är mina fem bubblor som jag har i pappersform och laminerat, då jag finner att har jag riktiga bubblor så  försvinner dem eller går sönder innan vi hunnit så långt i ramsan =)

 

Denna ramsa är en rimramsa (vilket betyder den är skriven med rim) om fem bubblor som minskar i antalet ju längre ramsan går.

Efter att man läst denna ramsa kan man gå ut och blåsa såpbubblor för att se hur många bubblor vi kan få till. Och vidare få uppleva om de flyger högt eller lågt, är sega eller går sönder lätt. Är de vita eller har de någon annan färg? Är de lätta att blåsa eller är det svårt? Vart ska man blåsa så det blir en bubbla? Hur gör jag för att få en stor/liten bubbla? Rund eller avlång, kanske fyrkantig?

Ja det är mycket att uppleva när man är ute och utforskar =)

Av pysseltina - 8 september 2013 14:59

Hej

Visar här en flanosaga som egentligen är en engelsk ramsa (Brownbear, brownbear what do you see?), som jag översatt till svenska.

 

I denna saga så samtalar vi om de olika djuren och dess färger.

Som ni ser så har figurerna i denna saga lite tokiga färger men inte alla, så det brukar bli en diskussion. Ibland så spinner samtalsämnet iväg och vi pratar om vi skulle byta färg och vara lila en hel dag eller grön, och är det möjligt?

Bilderna till denna saga hittade jag på en sida som heter Kizclub, där de har många bilder till olika sagor. Skrev ut dem och färglade och laminerade dem för längre hållbarhet.

Man kan spinna vidare i denna sagan och prata om antal ben som djuren har. Har alla fyra ben, är det någon som inte har några ben alls? Kanske kommer frågan upp om vi pratar om benen vi går med eller om benen på insidan som är alldeles hårda?

Av pysseltina - 8 september 2013 14:49

Hej

Vill här visa en flanosaga som jag fick ta del av under en sammanslagning.

Detta är en kort saga som handlar om brandlarmet på en förskola och vad man ska göra när larmet går (vi hade ett larm med siren på min dåvarande arbetsplats).

 

Jag har själv letat upp roliga bilder som jag tyckt passat till sagan och färglagt dem.

När jag läst denna saga blir det väldiga diskussioner i barngruppen. Vi pratar om hur det låter, vart vi ska gå, hur gick det sist, vem var med sist, var det någon som var sjuk, är alla med, ska man ha skorna på sig eller har vi inneskor, vilken dörr ska vi gå till, vart går vi när vi kommit ut? Ja frågorna och samtalen är oändliga och nyttiga, både för barnen och de vuxna.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards